Necròpolis romana

Una necròpoli és un cementiri
o lloc destinat a enterraments, i és data al voltant del segle I.
Etimològicament significa ciutat dels morts, doncs prové de l'idioma grec: necro, mort, i polis, ciutat.
Normalment els cementiris o necròpolis estaven situats fora del recinte emmurallat. Les tombes es col·locaven al llarg dels camins que conduïen a les ciutats.
Moltes cultures van fundar necròpolis en resposta a la prohibició de practicar enterraments dins dels límits urbans. Els camins que partien de les ciutats van ser adornats amb fonaments funeraris, especialment en l'Imperi Romà.
Els romans practicaven dos tipus d’enterrament: la incineració i la inhumació; encara que normalment la inhumació era emprada per a la gent pobra, mentre que la incineració era reservada per a les famílies nobles. No obstant, a partir del segle II d.C. ja es va generalitzar la inhumació dels cadàvers.


Les tombes més luxoses tenien forma de casa, de temple o de torre, i les més modestes eren les fosses comunes, les individuals i els columbaris. Aquests eren criptes excavades a la roca o construïdes d’obra, a l’interior de les quals hi havia nínxols semblants als nius d’un colomar.
També era conegut un tipus de tomba conegut amb el nom de cupa que era un bloc de pedra
arrodonida,sobre una base horitzontal rectangular. A més també hi havia les de tipus en
tegulae (grans teules planes amb dues vores alçades unides per teules acanalades anomenades imbrices), àmfores, especialment emprades per a cadàvers d’infants, sarcòfags paleocristians.

Sovint hi havia un forat on s'hi dipositaven les orfrenes.

També hi havia un espai on es posava una inscripció de breu contingut, encapçalada per una invocació als déus Manes (déus protectors dels difunts), i a continuació es posava el nom del dedicant en nominatiu, i el de la persona enterrada en datiu.
A finals del segle IV sembla que s’abandona el costum d’enterrar a l’exterior de les ciutats.


external image 3805837.jpg

external image moz-screenshot.jpg

external image 3805721.jpg


external image RomaViaAppiaAntica03.JPG


Destaquem també una notícia que és va publicar a Europa Press el dia 29 de Maig de 2006.

Els arqueòlegs han trobat vuit noves tombes a la necròpolis del Pla de l'Horta, a Sarrià de Ter, on entre els anys 2004 i 2005 ja es van descobrir altres 28, la qual cosa la converteix, segons els responsables de les excavacions, en la més important de tipus rural a la província de Girona.

El director de les excavacions, Joan Llinàs, va destacar que "tenim indicis que apareixeran més tombes tardoromana a la zona, que farà que aquest jaciment en la necròpolis de vila rural més important de tota la província, desbancant a la de Calonge".

Les excavacions, a càrrec del consistori i la Generalitat, s'han dut a terme a la zona pròxima al passeig Jacint Verdaguer, que l'Ajuntament de Sarrià de Ter té previst remodelar, també han posat al descobert diverses peces d'origen visigot.


Segons Llinàs, a més de diverses sivelles de cinturó, en les prospeccions de 2005 ja es va trobar un
fermall gravat de bronze amb gravats que portaven els visigots per aguantar les capes o túniques.

El director va manifestar que un sector de la vila excavada, que "pertany al segle VI", és molt important perquè "demostra l'existència d'una població d'origen germànic, circumstància que no s'havia documentat d'una forma tan clara en la província de Girona.


Bibliografia :

http://www.xtec.net/~sgiralt/ianua.htm

http://wikimapia.org/7296900/es/Necr%C3%B3polis-romana

http://www.europapress.es/